Bouw Empire State Building: Een Historisch Overzicht

Het bouwen van het Empire State Building was een opmerkelijke prestatie in de jaren ’30 en is tot op de dag van vandaag een iconisch symbool van New York City. Als ik denk aan wat menselijke vastberadenheid kan bereiken, springt dit gebouw er zeker uit met zijn 102 verdiepingen en een hoogte van maar liefst 381 meter. Deze wolkenkrabber werd ontworpen door Shreve, Lamb & Harmon Associates en voltooid in 1931, waarbij het project slechts 410 dagen in beslag nam van start tot oplevering.

Wat echt indrukwekkend is aan de constructie ervan, is dat het plaatsvond tijdens de Grote Depressie; toch slaagden duizenden arbeiders erin om dit massieve project te voltooien in recordtempo. De snelheid waarmee men werkte wordt vaak aangehaald als een bewijs voor Amerikaanse daadkracht en innovatie: per week werden ongeveer vier en een halve verdieping gebouwd. Het materiaalgebruik was ook bijzonder: er ging zo’n 60.000 ton staal in de structuur.

Mijn fascinatie voor deze skyscraper groeit wanneer ik nadenk over hoe het destijds het wereldrecord brak voor het hoogste gebouw ter wereld, een titel die het behield tot 1970. Bovendien blijft de Empire State Building niet alleen een toeristische attractie maar ook een belangrijk middelpunt voor kantoren in Manhattan. Dit majestueuze monument vertegenwoordigt niet alleen architecturale grandeur maar ook de onstuitbare geest van vooruitgang die kenmerkend is voor zijn tijdperk.

Geschiedenis van de bouw van het Empire State Building

Het verhaal van het Empire State Building begint in de bruisende jaren ’20, toen New York getuige was van een strijd om wie het hoogste gebouw ter wereld zou bouwen. De plannen voor dit iconische wolkenkrabber werden in 1929 aangekondigd en vormden direct een ambitieus project middenin de Grote Depressie.

 • Ontwerp en financiering: Het ontwerp kwam van Shreve, Lamb & Harmon Associates en werd gefinancierd door een groep investeerders onder leiding van John J. Raskob en Pierre S. du Pont.
 • Start bouw: De daadwerkelijke bouw ging razendsnel van start op 17 maart 1930.

De constructie stond bekend om zijn ongeëvenaarde snelheid. Met pieken waarbij vier tot vijf verdiepingen per week werden voltooid, was dit destijds ongehoord. Deze efficiëntie was grotendeels te danken aan de goed georganiseerde logistiek en het gebruik van eerder geprefabriceerde materialen.

Bouwfase Datum
Start 17 maart 1930
Voltooiing structuur April 1931
Officiële opening 1 mei 1931

Dankzij deze indrukwekkende snelheid stond het gebouw binnen één jaar en 45 dagen, waarna het opende op 1 mei 1931 met een grootse ceremonie geleid door President Herbert Hoover die de lichten officieel inschakelde.

Anekdotisch is dat tijdens de bouw verschillende foto’s genomen zijn die tot op heden beroemd blijven; denk maar aan de foto ‘Lunch atop a Skyscraper’, waarop arbeiders nonchalant hun lunch eten zittend op een stalen balk honderden meters boven straatniveau.

Ondanks dat men midden in economisch zware tijden zat, wist men met vereende krachten iets neer te zetten wat decennialang als’s werelds hoogste gebouw beschouwd zou worden. Het Empire State Building werd niet alleen een toonbeeld van menselijke vastberadenheid, maar ook een symbool voor New York City zelf.

Architectuur en ontwerp van het Empire State Building

Het Empire State Building, ontworpen door Shreve, Lamb & Harmon, is een toonbeeld van de Art Deco-stijl die razend populair was in de jaren twintig en dertig. Dit iconische gebouw heeft een symmetrische vormgeving gekenmerkt door geometrische patronen en strakke lijnen die destijds als uiterst modern werden beschouwd.

 • Het gebruik van setbacks, terrasachtige structuren die zorgen voor een afname in breedte naarmate het gebouw hoger wordt, hielp mee aan de naleving van de bouwvoorschriften uit die tijd. Deze gaven het gebouw ook zijn kenmerkende gestapelde uiterlijk.
 • De gevel is rijkelijk versierd met decoraties zoals aluminium bladmotieven, wat bijdraagt aan de luxueuze ambiance.

Met zijn 102 verdiepingen was het Empire State Building bij voltooiing in 1931 niet alleen het hoogste gebouw ter wereld maar ook een technisch wonderwerk. De constructie maakte gebruik van meer dan 60.000 ton staal en werd in recordtijd voltooid: slechts één jaar en 45 dagen na de start van de bouwwerkzaamheden.

Kenmerk Informatie
Ontwerpers Shreve, Lamb & Harmon
Stijl Art Deco
Hoogte 443,2 meter
Verdiepingen 102
Bouwtijd 1 jaar en 45 dagen
Staalconsumptie Meer dan 60.000 ton

De observatiedekken op de 86e en 102e verdieping bieden ongeëvenaarde uitzichten over New York City wat het gebouw tot een populaire toeristische attractie maakt. De nachtelijke verlichting zorgt ervoor dat het Empire State Building zich blijft onderscheiden tegen de skyline; kleuren variëren om speciale evenementen of feestdagen te markeren.

De invloed van dit baanbrekende bouwwerk reikt verder dan alleen architectuur; ’s werelds meest beroemde wolkenkrabber heeft talloze filmscènes gesierd waardoor zijn status als cultureel symbool alleen maar sterker werd. Mijn fascinatie voor dit monument groeit met elke detail dat ik leer over zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende design.

Constructieproces van het Empire State Building

Het bouwen van het Empire State Building was een opmerkelijke prestatie in de jaren ’30. Ik ben gefascineerd door hoe snel dit iconische monument uit de grond is gestampt. Het project startte officieel op 17 maart 1930 en slechts één jaar en 45 dagen later, op 11 april 1931, was het gebouw voltooid.

De planning en organisatie waren cruciaal voor deze snelle voortgang. Meer dan 3.400 arbeiders, waaronder Europese immigranten en leden van de Mohawk-stam uit Canada, werkten dagelijks aan de constructie. Zij werden bekend om hun vaardigheid in hoogbouw staalconstructies.

 • Aantal arbeiders: Meer dan 3.400
 • Startdatum: 17 maart 1930
 • Voltooiingsdatum: 11 april 1931
Fase Datum
Start bouw 17 maart 1930
Voltooiing bouw 11 april 1931

Innovatieve technieken droegen bij aan de efficiëntie van het bouwproces. Zo werd er gebruik gemaakt van spanten die ter plaatse met bouten in elkaar werden gezet in plaats van gelaste verbindingen, wat een primeur was voor wolkenkrabbers en aanzienlijk tijd bespaarde.

Wat betreft materialen zijn er verbluffende hoeveelheden gebruikt:

 • Staal: meer dan [60,000] ton
 • Beton: genoeg om acht kilometer weg te leggen
 • Kalksteen en graniet: voor de gevelbekleding

Elk onderdeel werd nauwkeurig gepland om ervoor te zorgen dat materiaalleveringen precies op tijd waren zodat het werk nooit stil lag.

De veiligheidsmaatregelen tijdens deze periode waren niet zo streng als nu maar desondanks is er trots verkondigd dat er slechts vijf levens verloren zijn gegaan gedurende dit enorme project – een klein aantal vergeleken met andere grote projecten uit die tijd.

Een ander interessant feit is dat ondanks de Grote Depressie, dit project naar schatting meer dan $41 miljoen heeft gekost – ongeveer $680 miljoen wanneer we rekening houden met inflatie vandaag de dag.

Dit alles toont aan dat het Empire State Building meer is dan alleen maar een stukje skyline; het’s een monument van menselijke vastberadenheid en ingenieurskunst.

Technische hoogstandjes van het Empire State Building

Het Empire State Building was een wonder van zijn tijd toen het in 1931 werd voltooid. Met een hoogte van 381 meter, dat inclusief de antennemast op 443,2 meter komt, was dit gebouw niet alleen het hoogste ter wereld tot 1971; de constructie ervan was ook baanbrekend.

 • Innovatieve Constructiemethoden: Men gebruikte een techniek genaamd “fast track”, waardoor verschillende fases van de bouw tegelijkertijd plaatsvonden. Dit resulteerde in een razendsnelle bouwtijd: het duurde slechts één jaar en 45 dagen om te voltooien.
 • Recordbrekende Snelheid: De snelheid waarmee de Empire State Building werd opgetrokken was ongeëvenaard – er werd gemiddeld vier en een halve verdieping per week gebouwd.

De structuur is ontworpen om bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. Het kan windsnelheden tot wel 200 kilometer per uur weerstaan zonder structurele schade.

Weerstand tegen Elementen
Windsnelheden
Tot 200 km/u

Opmerkelijk is ook hoe men destijds aandacht had voor brandveiligheid. Voor die tijd bijzonder innovatief waren de toegepaste materialen zoals asbest (wat nu bekend staat als gevaarlijk) en kalksteen wat beide hielp bij het vuurbestendig maken van het gebouw.

De liften waren ook revolutionair – ze behoorden tot de snelste liften ooit geïnstalleerd op dat moment. Met snelheden die passagiers binnen no-time naar hogere etages brachten, hebben deze liften de weg vrijgemaakt voor toekomstige ontwikkelingen in verticaal transport.

 • Snelste Liften Toentertijd: Liftcabines bereikten snelheden die voorheen ondenkbaar waren in wolkenkrabbers.

Steeds vaker worden mijlpalen uit het verleden bijna als gewoon beschouwd, maar we mogen niet vergeten dat wat nu standaard lijkt, ooit grenzen heeft verlegd van wat mogelijk was in architectuur en engineering. Het Empire State Building blijft daarvan een indrukwekkend bewijs.

Legacy en invloed van het Empire State Building

Het Empire State Building is veel meer dan slechts een icoon in de skyline van New York. Het heeft wereldwijd invloed gehad op zowel architectuur als popcultuur. Sinds de voltooiing in 1931, heeft dit bouwwerk een standaard gezet voor wolkenkrabbers over de hele wereld. Zijn Art Deco-stijl wordt vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard.

 • Het ontwerp heeft inspiratie geboden voor talloze gebouwen
 • De status als ’s werelds hoogste gebouw stond 40 jaar lang
 • Een pionier in het gebruik van bepaalde constructietechnieken

De impact op popcultuur is eveneens enorm. Films zoals “King Kong” en “Sleepless in Seattle” hebben scenes die zich afspelen op of rond het Empire State Building, waarmee ze bijdragen aan zijn mythische status.

 • Een vast onderdeel van films, televisieseries en boeken
 • Jaarlijks trekt het observatiedek miljoenen bezoekers

De economische impact van dit gebouw blijft aanzienlijk. Als kantoorruimte huisvest het honderden bedrijven en draagt hiermee bij aan de werkgelegenheid en economie van New York City.

Aspect Invloed
Architectuur Inspiratiebron voor moderne wolkenkrabbers
Popcultuur Decor in legendarische films; verankerd in globale media
Economisch Draaischijf voor bedrijvigheid met honderden ondernemingen

Dit alles maakt dat het Empire State Building niet alleen fysiek maar ook symbolisch een torenhoge prestatie is binnen de menselijke creativiteit en ambitie. Het blijft generaties fascineren en inspireert nog steeds ontwerpers, kunstenaars en architecten overal ter wereld.

Zijn status als National Historic Landmark sinds 1986 benadrukt hoe belangrijk dit bouwwerk is voor Amerika’s cultureel erfgoed. Elk jaar komen mensen uit alle hoeken van de wereld om dit technisch wonder te bewonderen.

Als centrum voor communicatie speelt het ook een rol – antennes op zijn spits zenden televisie- en radiosignalen uit over de metropool.

Kortom, we kunnen stellen dat het Empire State Building een levend monument is dat voortdurend evolueert met zijn tijd maar altijd herinnerd zal worden om wat ’t was toen ’t nieuw was: een wonderwerk van menselijk vernuft.

Conclusie

Het bouwen van de Empire State Building was een monumentale prestatie in de jaren ’30. Met zijn 102 verdiepingen en een hoogte van 381 meter, was het lange tijd het hoogste gebouw ter wereld. De constructie stelde nieuwe normen op het gebied van ontwerp, techniek en projectmanagement.

De bouw zelf verliep verrassend snel. Binnen slechts één jaar en 45 dagen stond er een kolos in New York die nog decennia lang iconisch zou blijven voor de skyline van de stad. Dit kunstwerkje van menselijke inspanning werd bereikt met:

 • Een strakke planning
 • Gedurfde technische innovaties
 • Een ongekende efficiëntie op de werkvloer

De gegevens spreken voor zich:

Aspect Gegeven
Bouwtijd 1 jaar en 45 dagen
Hoogte 381 meter
Aantal verdiepingen 102

Bij mijn onderzoek naar dit indrukwekkende gebouw heb ik veel respect gekregen voor de arbeiders, architecten en ingenieurs die samenwerkten om dit tijdens de Grote Depressie te realiseren. Het is niet alleen een symbool van New York, maar ook van menselijke vastberadenheid en innovatie.

Nu nog steeds trekt het Empire State Building bezoekers uit alle hoeken van de wereld aan. Het staat als een toonbeeld van architectonische pracht dat laat zien tot wat wij mensen in staat zijn wanneer we onze krachten bundelen.

Ik hoop dat deze informatie je heeft geholpen om meer te begrijpen over deze historische mijlpaal in architectuur en bouwkunde. Het is duidelijk dat het Empire State Building meer is dan zomaar een gebouw; het is een legendarisch monument dat blijft inspireren en verwonderen.