Hoe noemen ze in Amerika Tweede Kerstdag?

Hoe noemen ze in Amerika Tweede Kerstdag?

In Nederland kennen we Tweede Kerstdag als een dag van ontspanning en familiebezoekjes, maar hoe zit dat eigenlijk in Amerika? Ik heb me verdiept in de Amerikaanse kersttradities en kwam tot een interessante ontdekking.

Terwijl wij op 26 december nog een dagje kerst vieren, is dit in de Verenigde Staten een heel gewone dag. Ze kennen daar namelijk geen Tweede Kerstdag zoals wij die hebben. Toch is er iets speciaals aan de hand die dag, en ik kan niet wachten om dat met jullie te delen.

De Amerikaanse kersttradities

Tijdens mijn zoektocht naar de nuances van de Amerikaanse cultuur viel het me op dat Kerstmis in Amerika een spectaculair en uitbundige periode is. Belicht door de uitgestrekte versiering en sfeervolle kerstlichtjes is het duidelijk dat Amerikanen er een levendige en feestelijke draai aan Kerstmis geven die zich uitstrekt voorbij Eerste Kerstdag.

In de Verenigde Staten staat 26 december niet officieel bekend als Tweede Kerstdag. In plaats daarvan zien Amerikanen deze dag vaak als de perfecte gelegenheid om te ontsnappen aan de drukte en het vieren van familiebijeenkomsten, waar ik erg benieuwd naar was. Het is niet ongewoon dat winkels grote uitverkopen houden, bekend als ‘boxing day sales’, hoewel deze term veel minder gebruikelijk is dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

Kerst Versieringen en Tradities

  • Traditie Kenmerk
    Uitgebreide lichtdisplays Huizen en tuinen die tot de nok toe gevuld zijn met fonkelende lichten en opblaasbare kerstfiguren
    Kerstparades Uitbundige evenementen met praalwagens, muziek en dans in vele steden
    Familiebijeenkomsten Grootse diners en uitwisseling van geschenken
    Religieuze diensten Nachtmis en kerstdiensten die sterk worden bijgewoond
    Kerstfilms en televisiespecials Een belangrijk tijdverdrijf met klassieke en nieuwe films die de kerstsfeer verspreiden

Als fervent liefhebber van kerstfilms viel het me op dat deze specials een centrale rol innemen in Amerika, waar families en vrienden gezamenlijk naar de immer populaire “Home Alone” serie of “Elf” kijken. Het versterkt de feestvreugde en brengt mensen dichter bij elkaar. De warmte van deze films voelt als een universele taal die alle Amerikanen lijken te spreken tijdens de feestdagen.

De Betekenis van Geschenken

Wat ook een significant verschil markeert, is de nadruk die gelegd wordt op het uitwisselen van cadeaus. Mijn onderzoek toont aan dat er onder Amerikanen een hoge verwachting is rond het geven van geschenken wat resulteert in wat soms wordt beschreven als een ‘gifting frenzy’. Deze focus op materiële geschenken is een fascinerend aspect van de Amerikaanse kerstviering dat een dieper inzicht in de lokale cultuur en gebruiken biedt.

Door de straten lopen en de etalages bewonderen die overvol zijn met de nieuwste gadgets en speelgoed, herinnerde mij eraan hoe commercie en traditioneel sentiment naast elkaar bestaan in de Amerikaanse maatschappij. Het is de mix van commercieel enthousiasme en familiale hartelijkheid die de kersttijd in Amerika zo uniek maakt.

Geen Tweede Kerstdag in Amerika

Als ik kijk naar de kerstperiode in Nederland, is Tweede Kerstdag een vaste waarde. Families komen bijeen en nemen de tijd voor gezelligheid en rust. Maar tijdens mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat Tweede Kerstdag in Amerika niet bestaat zoals wij die kennen. In de Verenigde Staten kennen ze geen officiële vervolgdatum op Kerstmis; de feestdag is strikt beperkt tot 25 december.

In tegenstelling tot Nederland, waar Tweede Kerstdag een gelegenheid is voor uitgebreide brunches en bezoeken aan familie, is 26 december in Amerika een reguliere dag. Bedrijven en winkels openen vaak weer hun deuren en het openbare leven pakt de normale routine op. In een land waar de kerstviering voornamelijk geconcentreerd is op kerstavond en eerste kerstdag, valt het me op dat de sfeer plotseling om kan slaan; van feestelijk naar alledaags.

Interessant is dat in bepaalde staten in Amerika 26 december toch een bepaalde status heeft. Het is echter niet als feestdag bekend, maar onder namen als ‘Day after Christmas Day’ of ‘Boxing Day’, bekend vanwege de Britse invloeden. Deze dag is in sommige gevallen een vrije dag voor werknemers van de overheid en wordt gebruikt om uit te rusten of te profiteren van kortingen tijdens de uitverkoop.

Mijn ervaring is dat de kersttijd in Amerika vooral gezien wordt als een piek, met een snelle opbouw naar de climax op 25 december, waarna men snel overgaat tot de orde van de dag. Dit in schril contrast met de Nederlandse aanpak, waar de kerstdagen zich uitstrekken en een meer gespreide viering bieden. Zo blijkt maar weer dat culturele verschillen een verrassende draai kunnen geven aan universeel gevierde feestdagen.

Wat is er speciaal aan 26 december?

Wanneer ik naar de feestdagen kijk, valt het me op dat 26 december in verschillende culturen anders wordt ervaren. In Nederland kennen we deze dag als Tweede Kerstdag, een tijd voor familie en ontspanning, maar hoe zit het in Amerika? Wel, laten we eens duiken in de Amerikaanse december tradities.

Voor veel Amerikanen is de 26e december bekend onder de naam Boxing Day, hoewel dit niet overal wordt gevierd. In Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk is Boxing Day een bekende feestdag, maar in de Verenigde Staten is dit over het algemeen niet het geval. Het is geen federale feestdag en de meeste mensen moeten dan ook gewoon werken.

Wel heeft 26 december in de Verenigde Staten een aantal unieke kenmerken. Het is bijvoorbeeld een populaire dag voor winkels, die stunt met grote uitverkopen en spetterende kortingen. Die dag staat in Amerika dan ook in het teken van het terugbrengen van kerstcadeaus en het jagen op de beste deals. Dit fenomeen staat bekend als de “Day After Christmas Sales” en lokt elk jaar weer massa’s consumenten naar de winkels.

Naast het winkelen, merk ik dat sommige families de 26ste december grijpen als een gelegenheid om samen te komen, vooral als ze niet in staat waren om op Kerstdag zelf te verzamelen. Het is echter lang niet zo gestructureerd en gepland als in Nederland.

Wat sport betreft, zijn er in Amerika vaak college football bowl games gepland rond deze tijd van het jaar, waardoor sommigen de dag doorbrengen met genieten van sport op televisie met familie en vrienden.

Hoewel 26 december in de Verenigde Staten geen officiële betekenis heeft zoals in Nederland, toont mijn observatie dat het toch een dag vol activiteit kan zijn. Van de koopjesjacht in winkelcentra tot gezellige familiemomenten, Amerikanen vinden hun eigen manier om de dag na Kerstmis zinvol te besteden.

Het feest van Boxing Day

Als we kijken naar de tradities rondom de dag na Kerstmis, komen we in Engelssprekende landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië de term ‘Boxing Day’ tegen. Maar hoe zit het dan in Amerika? Officieel kent men deze term niet als een benaming voor 26 december. Boxing Day is namelijk een feestdag die vooral gevierd wordt in landen die deel uitmaken van het Britse Gemenebest.

Wat veel mensen niet weten is dat de naam ‘Boxing Day’ is afgeleid van de traditie waarbij de rijken na Kerstmis hun bedienden vrij gaven en hen voorzagen van een zogenaamde ‘Christmas box’, een doos met geschenken of restjes eten. Deze gebruik ging hand in hand met het idee van goed doen voor de minder bedeelden tijdens de feestdagen.

In Amerika kennen we deze traditie niet onder deze naam maar dat betekent niet dat 26 december onopgemerkt voorbijgaat. Sterker nog, hoewel het niet bekendstaat als ‘Boxing Day’, kent men in Amerika wel de Day After Christmas Sales, waarbij winkels enorme kortingen aanbieden en waar mensen vaak vrij nemen om van deze kortingen te profiteren. Dit shopping fenomeen kan gezien worden als een onofficiële vervanging van het Boxing Day concept, aangepast aan de Amerikaanse cultuur en commercie.

In Amerikaanse staten zoals Texas, Virginia en South Carolina heeft deze dag wel een of andere officiële status gekregen onder verschillende namen, zoals ‘Day After Christmas Day’ of ‘Second Christmas Day’. Het gemeenschappelijke doel hiervan is vaak om werknemers een extra vakantiedag te gunnen. Zo hebben mensen in deze staten de kans om te ontspannen na de kerstdrukte of tijd door te brengen met familieleden die verder weg wonen.

Hoewel 26 december in Amerika dus geen ‘Boxing Day’ heet en ook niet exact dezelfde culturele betekenis heeft, vormt het toch een belangrijk onderdeel van de feestperiode met eigen rituelen en gebruiken. Het idee van geven en samen zijn leeft voort, ongeacht de benaming.

Conclusie

Terwijl we in Nederland Tweede Kerstdag omarmen als een tijd voor rust en familiebezoekjes heeft Amerika zijn eigen draai gegeven aan 26 december. Het is duidelijk dat hoewel de dag daar niet officieel wordt erkend zoals bij ons het toch een moment is waarop Amerikanen stilstaan bij het seizoen en de gelegenheid benutten voor speciale activiteiten. Van de Day After Christmas Sales tot een extra vrije dag in sommige staten Amerikanen vinden manieren om de kerstsfeer te verlengen. Mijn blik op deze feestelijke periode is verbreed en ik waardeer hoe culturen unieke tradities vormen rond dezelfde gebeurtenissen. Het is fascinerend om te zien dat ondanks de verschillen de geest van geven en samenzijn universeel blijft.