Green Card USA: Hoe Verkrijg je Er Een?

Green Card USA: Hoe Verkrijg je Er Een?

Dromen over een nieuw leven in de Verenigde Staten? Ik weet hoe belangrijk het is om te begrijpen hoe je een Green Card kunt krijgen. Het is de sleutel tot een permanente verblijfsstatus en het pad naar de Amerikaanse droom.

Als ervaren blogger duik ik in de complexe wereld van immigratieprocedures. Ik neem je mee door de essentiële stappen om deze felbegeerde kaart te bemachtigen. Of het nu via familie, werk, een investering of de jaarlijkse loterij is, ik heb de ins en outs voor je op een rijtje gezet.

Het aanvragen van een Green Card kan intimiderend lijken, maar met de juiste informatie en tips ben je goed op weg. Laten we samen ontdekken hoe je deze belangrijke mijlpaal kunt bereiken.

De voordelen van een Green Card

Een Green Card, formeel bekend als een Permanent Resident Card, opent een wereld van mogelijkheden voor niet-Amerikaanse burgers. Een van de belangrijkste voordelen is de permanente woonstatus die het biedt, wat betekent dat ik zonder tijdsbeperking in de VS kan wonen en werken. Dit geeft stabiliteit en de zekerheid dat ik niet plots mijn leven hier hoef op te geven.

Als Green Card-houder is er ook de vrijheid om overal in de VS te werken. Ik ben niet gebonden aan éé n specifieke werkgever of staat, waardoor ik mijn carrière vrijelijk kan ontwikkelen en de baan kan kiezen die het beste bij mij past. Bovendien is er toegang tot bepaalde banen die alleen beschikbaar zijn voor ingezetenen, inclusief overheidsposities.

Onderwijsvoordelen zijn een ander kritiek aspect van het hebben van een Green Card. Ik krijg toegang tot public schools en het recht om in-state tuition te betalen voor colleges en universiteiten, wat aanzienlijk minder is dan het tarief voor internationale studenten. Dit kan een enorme besparing betekenen op de educatieve toekomst van mijzelf of mijn kinderen.

Bovendien geeft een Green Card mij de mogelijkheid om mijn dichtstbijzijnde familieleden naar de VS te halen. Dit draagt bij aan familiehereniging en de mogelijkheid samen een leven op te bouwen. Ook begint met de Green Card de klok te tikken voor naturalisatie, waardoor ik na vijf jaar in aanmerking kom om staatsburger van de VS te worden, met alle voordelen van dien.

Sociale zekerheid en andere overheidsvoordelen worden toegankelijker met een Green Card. Na tien jaar werken claim ik recht op social security voordelen bij pensionering, en bijdragen aan Medicare zijn ook mogelijk. Dit draagt bij aan een financieel veiliger gevoel op de lange termijn.

Het bezitten van onroerend goed wordt vereenvoudigd met de status van permanente bewoner. Dit opent deuren naar huizenbezit en de mogelijkheid tot investeringen in onroerend goed, zonder de bijkomende complicaties die vaak gelden voor buitenlandse investeerders.

Een Green Card is dus meer dan alleen een identiteitsbewijs; het is een sleutel tot een heel spectrum aan privileges die het dagelijks leven en de toekomst in de Verenigde Staten kunnen transformeren. Het is een stap richting een veiliger bestaan en biedt de flexibiliteit die essentieel is voor persoonlijke en professionele groei.

Verschillende manieren om een Green Card te verkrijgen

Nadat ik de voordelen van het bezitten van een Green Card heb belicht, wil ik nu ingaan op de verschillende paden die men kan bewandelen om er een te verkrijgen. De diversiteit in opties zorgt ervoor dat mensen met uiteenlopende achtergronden een kans hebben om de felbegeerde status van permanent resident in de VS te bereiken.

Eén van de meest bekende methodes is via familiehereniging. Dit houdt in dat directe familieleden van Amerikaanse burgers of huidige Green Card-houders in aanmerking kunnen komen. Het proces varieert afhankelijk van de relatie met de sponsorende familielid en de visumvoorkeurscategorieën.

Een andere route is door werkgebaseerde visa. Hier zijn vooral hoogopgeleiden en mensen met uitzonderlijke vaardigheden of talenten in het voordeel. Werkgevers kunnen besluiten om een permanente arbeidsvergunning te sponsoren als ze merken dat er geen Amerikaanse werknemers beschikbaar zijn voor een bepaalde functie.

Daarnaast is er het Diversity Visa Lottery Program, beter bekend als de Green Card loterij. Dit programma kent elk jaar een beperkt aantal Green Cards toe aan mensen uit landen met lage immigratie naar de VS. Deelname aan de loterij is gratis en vereist dat deelnemers aan bepaalde eisen voldoen.

Voor investeerders en ondernemers zijn er ook opties, zoals de EB-5 visumcategorie. Hier moet men investeren in de Amerikaanse economie en banen creëren voor Amerikaanse werknemers om in aanmerking te komen.

Tot slot zijn er speciale programma's voor asielzoekers en vluchtelingen. Zij die vervolging vrezen in hun thuisland kunnen asiel aanvragen. Na een jaar in de VS gewoond te hebben, kunnen ze vervolgens een aanvraag indienen voor een Green Card.

Verder zijn de wachtijden en eligibility criteria voor elk van deze routes verschillend. Het is dus belangrijk om je goed in te lezen of juridisch advies in te winnen om de beste kans van slagen te hebben. Elk jaar verwerkt de US Citizenship and Immigration Services (USCIS) duizenden aanvragen, dus voorbereiding en nauwkeurigheid zijn cruciaal.

Het aanvragen van een Green Card via familie

Een van de meest gangbare methoden om een Green Card te bemachtigen is door familiehereniging. Amerikaanse staatsburgers en huidige Green Card-houders hebben de mogelijkheid hun familieleden naar de VS te halen. Hieronder valt een breed scala aan familiebanden, waaronder echtgenoten, kinderen en soms ook ouders en broers of zussen.

Directe familieleden van Amerikaanse staatsburgers, zoals echtgenoten, ongehuwde kinderen onder de 21 jaar en ouders, hebben een speciale voorrangspositie. Ze vallen niet onder de jaarlijkse quotumbeperkingen, wat het proces aanzienlijk kan versnellen. Dat is een essentieel punt om te onthouden als je in deze categorie valt.

Voor geprefereerde familieleden zoals ongetrouwde kinderen ouder dan 21, gehuwde kinderen van elke leeftijd en broers en zussen van Amerikaanse burgers, gelden andere regels. Ook de partners en kinderen van Green Card-houders behoren tot deze categorie. Dit proces kan wat meer tijd in beslag nemen, vanwege de limieten die worden gesteld aan het aantal Green Cards dat jaarlijks wordt uitgegeven.

Bij het aanvragen van een Green Card via familie is het noodzakelijk dat de Amerikaanse familielid een affidavit of support indient. Dit document toont aan dat zij financieel kunnen zorgen voor de Green Card-applicant. De eisen hiervoor kunnen streng zijn en het is raadzaam om alle benodigde documentatie zorgvuldig te verzamelen.

Het indienen van een petitie is de eerste stap in dit traject. Dit gebeurt met het formulier I-130, Petition for Alien Relative. Hierbij dien je aan te tonen dat er sprake is van een legitieme familieband. Door middel van documenten zoals huwelijks- en geboorteaktes kan deze band verifieerd worden.

Het proces varieert lichtelijk afhankelijk van of je al binnen de Verenigde Staten bent door bijvoorbeeld een tijdelijk visum, of dat je van buitenaf emigreert. In beide gevallen geldt dat gedegen voorbereiding en kennis van de voorwaarden essentieel zijn. Het is slim om te overwegen om een immigratieadvocaat in te schakelen om de kansen op goedkeuring te vergroten.

Niet alle aanvragen worden goedgekeurd en het is mogelijk dat je op basis van je individuele situatie extra documenten of bewijs moet aanleveren. Wees altijd bereid om aanvullende informatie te verstrekken als dit gevraagd wordt. Mijn advies is daarom om geduldig en proactief te zijn tijdens het hele proces.

Het aanvragen van een Green Card via werk

Een van de paden die leiden naar een Green Card is arbeid. Het proces kan ingewikkeld zijn, maar ik leg stap voor stap uit hoe je via werkgelegenheid een permanente verblijfsstatus in de VS kunt bereiken. Arbeidsgebaseerde immigratie is verdeeld in verschillende voorkeurscategorieën, waaronder mensen met buitengewone vaardigheden, hoogopgeleide professionals en geschoolde arbeiders.

Voorkeurscategorieën en Visumnummers

Eerst en vooral, het is belangrijk om te begrijpen dat er een beperkt aantal visa beschikbaar is per categorie. Hieronder een overzicht van de voornaamste arbeidsgerelateerde Green Card-categorieën:

 • EB-1: Voor buitengewone vaardigheden, uitmuntende professoren en onderzoekers, en multinationale managers en executives
 • EB-2: Voor professionals met een hogere opleiding of personen met uitzonderlijk talent
 • EB-3: Voor geschoolde werknemers, professionals en andere werknemers

Het Certificaat van Arbeid

Een cruciale stap in het proces is het verkrijgen van een labor certification. Dit is een bevestiging van het Amerikaanse ministerie van arbeid dat er geen gekwalificeerde Amerikaanse werknemers beschikbaar zijn voor jouw job en dat jouw aanwezigheid de arbeidsmarkt niet negatief beïnvloedt. Mijn ervaring zegt dat het veel nauwkeurigheid vereist om dit document succesrijk aan te vragen.

De Rol van de Werkgever

Mijn werkgever speelt een centrale rol in dit proces; hij moet bereid zijn om een permanente jobaanbieding te doen en de aanvraag voor de Green Card namens mij in te dienen. Het is essentieel dat mijn werkgever zich engageert en alle bijhorende kosten op zich neemt, wat een teken van hun toewijding aan mij als werknemer is.

Aanvragen en Wachttijden

Nadat mijn labor certification is goedgekeurd, kan mijn werkgever Form I-140 indienen, de Immigrant Petition for Alien Worker. Afhankelijk van de voorkeurscategorie en het land van herkomst, kan ik te maken krijgen met wachttijden. Soms zijn deze wachttijden kort, maar in sommige gevallen kunnen ze ook oplopen tot enkele jaren. Het is daarom belangrijk om regelmatig de Visa Bulletin te raadplegen voor actuele informatie over visumbeschikbaarheid.

Ik onderschat ook niet de waarde van een goede voorbereiding op elke stap. Het inschakelen van een ervaren immigratieadvocaat kan net dat verschil maken. Door mijn proactive houding en het nauwkeurig verzamelen van alle vereiste informatie en documenten, verhoog ik mijn kansen voor succes aanzienlijk.

Het aanvragen van een Green Card via een investering

Een andere manier om in aanmerking te komen voor een Green Card is door een significante investering te doen in de Amerikaanse economie. Dit wordt ook wel de EB-5 investeerdersvisa genoemd. Ik weet dat dit proces complex kan zijn, dus ik zal proberen de stappen duidelijk te schetsen voor wie overweegt deze route te nemen.

Allereerst moet je een investering doen in een nieuw commercieel project dat banen creëert in de VS. De minimale investeringsbedragen zijn recentelijk aangepast. Normaal gesproken moet je $1.8 miljoen investeren, maar in een Targeted Employment Area (TEA) is het minimumbedrag gereduceerd naar $900.000. TEA's zijn doorgaans gebieden met hoge werkloosheid of landelijke regio’s.

Vereiste Documentatie en Procedures

Om voor de EB-5 visum in aanmerking te komen, moet je diverse documenten inleveren die jouw investering en het project ondersteunen. Denk hierbij aan:

 • Bewijzen van een legitieme bron van het geïnvesteerde vermogen
 • Documentatie die aantoont dat de investering leidt tot de creatie van ten minste 10 fulltime banen voor Amerikaanse werknemers
 • Een gedetailleerd bedrijfsplan

Zodra je de investering hebt gedaan en de documenten hebt ingediend, zal het immigratieproces starten. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de EB-5 visum een limiet heeft van 10.000 visa per jaar, waardoor de concurrentie soms hevig kan zijn.

Wat de procedure betreft, na goedkeuring van je Form I-526, Immigrant Petition by Alien Investor, kun je een visumaanvraag indienen en een interview bij de ambassade of het consulaat afleggen. Een stap die essentieel is om niet over het hoofd te zien is dat je op de hoogte blijft van de laatste veranderingen in de wetgeving aangezien het EB-5 programma regelmatig wordt herzien.

Rol van een Immigratieadvocaat

Het is zeker aan te raden een ervaren immigratieadvocaat in te schakelen gedurende dit proces. De complexiteit van de EB-5 aanvraag kan oveweldigend zijn en een deskundige kan je begeleiden bij het navigeren van de wetten, regelgeving en een berg aan papierwerk. Mijn ervaring zegt dat een goed voorbereide aanvraag en deskundig advies je kansen op succes aanzienlijk kunnen verhogen.

Het aanvragen van een Green Card via de jaarlijkse loterij

Een van de meest unieke wegen naar een Green Card is de Diversity Immigrant Visa Program, beter bekend als de green card loterij. Het programma biedt jaarlijks 50.000 visa aan personen uit landen met lage immigratiecijfers naar de Verenigde Staten. Ik besloot deze kans niet aan mij voorbij te laten gaan en mij te verdiepen in het proces van aanmelding.

Allereerst is het belangrijk te weten dat de loterij gratis is om aan deel te nemen, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere immigratieprocedures die vaak hoge kosten met zich meebrengen. De aanmelding gebeurt via de officiële website van het U.S. Department of State en moet binnen een bepaald inschrijvingsvenster worden gedaan, meestal ergens tussen oktober en november.

Deelnemers moeten voldoen aan bepaalde eisen:

 • Ten minste een middelbare schoolopleiding hebben voltooid of twee jaar ervaring in een beroep dat de laatste vijf jaar ten minste twee jaar training of ervaring vereist.
 • Afkomstig zijn van een kwalificerend land; landen die in de voorgaande vijf jaar meer dan 50.000 immigranten naar de VS hebben gestuurd, zijn uitgesloten van deelname.

Het is essentieel om alle gegevens nauwkeurig in te voeren tijdens de registratie om diskwalificatie te voorkomen. Ook moet ik benadrukken dat je elk jaar opnieuw moet inschrijven om in aanmerking te komen, omdat de aanvragen niet worden overgedragen.

Na de inschrijving krijgt elke aanvraag een uniek nummer. Met dit nummer kan ik controleren of ik geselecteerd ben voor de volgende ronde. Indien geselecteerd, dan is er nog een aantal stappen te zetten: een uitgebreide achtergrondcontrole, medische keuring en een interview bij de ambassade of het consulaat.

Belangrijke documenten en vereisten voor de aanvraag

Wanneer je een Green Card aanvraagt, is het essentieel om de benodigde documenten en informatie bij de hand te hebben. De precieze documenten kunnen variëren afhankelijk van de aanvraagroute, maar er zijn algemene vereisten die voor iedere aanvrager gelden.

Een van de eerste stappen is het invullen van het juiste aanvraagformulier. Form I-485, Application to Register Permanent Residence or Adjust Status, is vereist voor diegenen die zich al in de VS bevinden. Voor aanvragers buiten de VS is Form DS-260, Immigrant Visa Electronic Application, de standaard. Het correct invullen van deze formulieren is cruciaal voor de vooruitgang van je aanvraag.

Daarnaast moet je een geldig paspoort, recente pasfoto's en bewijs van admissibiliteit tot de Verenigde Staten voorleggen. Admissibiliteit wordt vaak bewezen door middel van een goedgekeurde petitie, zoals Form I-130 voor familiehereniging of Form I-140 voor werkgebaseerde visa.

Mijn lijst van documenten omvat meestal ook bewijs van een wettige status in de VS als je momenteel in het land bent. Dit kan een visum of een ander documentatiebewijs zijn dat je huidige status bevestigt. Ook politiejuridische documenten zijn vereist als je ooit gearresteerd bent, zelfs als dat niet tot een veroordeling heeft geleid.

Verder is het van belang jouw financiële zelfredzaamheid aan te tonen. Dit wordt doorgaans gedaan door middel van een Affidavit of Support, ingevuld door een familielid of werkgever die formeel verantwoordelijkheid neemt voor jouw financiële behoeften gedurende een bepaalde periode.

Voor specifieke categorieën, zoals de EB-5 investeerdersroute, moet je ook bewijs overleggen van je investering en de impact daarvan op de werkgelegenheid. Essentiële documenten hier zijn zakelijke rapporten, financiële overzichten en arbeidscreatiebewijs. Het is mijn advies om alle documenten grondig te controleren op volledigheid en nauwkeurigheid alvorens ze in te dienen.

Let wel, dit is slechts een samenvatting van enkele van de belangrijkste documenten en vereisten. De aanvraag om een Green Card te verkrijgen is een complex proces en elk individueel geval kan additionele documentatie vereisen. Raadpleeg daarom altijd de actuele informatie van de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) en overweeg professionele hulp in te schakelen om jouw kans op een succesvolle aanvraag te vergroten.

Het proces en de kosten van het aanvragen van een Green Card

Bij het aanvragen van een Green Card is het eerste wat ik doe bepalen onder welke categorie ik val. De categorieën zijn vaak gebaseerd op familiehereniging, werk, investering, of speciale immigratieprogramma's. Zodra ik m'n categorie bepaald heb, is het zaak de juiste formulieren in te vullen. Voor de meeste Green Card-aanvragen moet formulier I-485, de aanvraag tot registratie van permanent verblijf of aanpassing van status, ingevuld worden.

Formulier I-485 is samen met alle vereiste bewijsstukken belangrijk voor de vooruitgang van mijn aanvraag. Ik zorg ervoor dat ik tevens biometrische gegevens afsta, zoals vingerafdrukken en een foto, voor achtergrondcontroles. Na de indiening ervan volgt vaak een interview.

Wat betreft de kosten, deze kunnen variëren afhankelijk van de aanvraagroute en persoonlijke omstandigheden. Hieronder een uiteenzetting van de standaardkosten die ik tegenkom tijdens de aanvraag:

Dienst Kosten (USD)
Immigrant petition $535
Formulier I-485 $1,140
Biometrie $85

Daarnaast moet ik mogelijk kosten betalen voor medische onderzoeken en eventuele advocaatkosten als ik besluit professionele hulp in te schakelen. Het is ook goed om rekening te houden met mogelijke reiskosten voor het bijwonen van een interview bij een Amerikaans consulaat of ambassade.

Het hebben van alle benodigde documenten en de juiste aanpak kan tijdrovend zijn. Ik check dus altijd dubbel of ik alle stappen correct heb gevolgd en of ik alle noodzakelijke informatie heb verstrekt. Het is aan te bevelen de officiële website van USCIS regelmatig te raadplegen voor de meest actuele informatie over procedures en kosten, aangezien deze kunnen wijzigen.

Tips en advies voor een succesvolle aanvraag

Als ervaringsdeskundige op het gebied van immigratie, deel ik graag wat inzichten die je kansen op een succesvolle Green Card aanvraag kunnen vergroten. Grondig onderzoek is de fundamentale stap waar je mee moet beginnen. Zorg ervoor dat je de verschillende categorieën kent en bepaal onder welke categorie je valt. Elk detail telt, en voorbereiding is de sleutel.

Een exacte checklist van vereisten is cruciaal. Wat ik aanraad is het verzamelen van informatie uit meerdere bronnen zoals de officiële USCIS website, maar ook het raadplegen van ervaren immigratieadvocaten die recent succesvolle gevallen hebben afgerond. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nuances die essentieel kunnen zijn voor jouw aanvraag.

Documenten Zijn de Ruggengraat van Jouw Aanvraag

Alle vereiste documenten moeten actueel en correct zijn. Zelfs een kleine fout kan leiden tot vertragingen of afwijzing. Mijn advies:

 • Dubbelcheck elk ingevuld formulier.
 • Verzeker je ervan dat alle kopieën leesbaar zijn.
 • Vertaal niet-Engelse documenten naar het Engels door een erkende vertaler.

Timing Is Alles

Wees je bewust van deadlines en verwerkingsduren. Het indienen van een aanvraag kan gecompliceerd zijn door de variërende verwerkingstijden. Het is van vitaal belang dat je:

 • Vroegtijdig begint met het samenstellen van je dossier.
 • Updates in de gaten houdt over veranderende wetgeving of procedures.

Wees Voorbereid op Persoonlijke Interviews

Interviews kunnen intimiderend zijn, maar een goede voorbereiding kan het verschil maken. Zorg dat je:

 • De Engelse taal voldoende beheerst.
 • Vertrouwd bent met je eigen aanvraag en achtergrond.

Het Nut van Professionele Begeleiding

Een immigratieadvocaat kan waardevol zijn, vooral bij complexe situaties. Ze kunnen helpen met:

 • Het interpreteren van wetswijzigingen.
 • Adviezen geven over de sterkste strategie voor jouw situatie.
 • Het voorbereiden op het interview.

Het inschakelen van een professional kan initieel een investering zijn, maar het kán kosten en vertragingen op de lange termijn besparen.

Door het volgen van deze tips kun je jouw aanvraagproces al een stuk eenvoudiger maken. Met een weloverwogen aanpak en aandacht voor detail, zet je een gedegen stap richting het verkrijgen van jouw Green Card en een nieuw leven in de Verenigde Staten.

Het verkrijgen van een Green Card: een stap dichter bij de Amerikaanse droom

De zoektocht naar de Amerikaanse droom begint vaak met het verkrijgen van een Green Card, officieel bekend als een Permanent Resident Card. Met deze kaart in handen, sta ik dichter bij de vrijheid om onbeperkt in de VS te wonen en werken. Ik duik in de praktische stappen die ik moet nemen om dit machtige document te bemachtigen.

Allereerst zal ik moeten bepalen onder welke categorie ik in aanmerking kom. De Immigration and Nationality Act voorziet verschillende categorieën voor aanvragers:

 • Familiegerelateerde aanvraag: Als ik directe familie heb in de VS, zou ik kunnen profiteren van snellere verwerkingstijden.
 • Banengerelateerde aanvraag: Wanneer ik unieke vaardigheden heb of een baanaanbieding ontvang van een Amerikaanse werkgever, val ik mogelijk onder deze categorie.
 • Diversiteitsloterij: Elk jaar worden door een willekeurige trekking Green Cards toegewezen aan inwoners van landen met lage immigratieniveaus naar de VS.
 • Speciale aanpassingen: Hieronder vallen situaties zoals asiel of vluchtelingenstatus.

Elke categorie heeft zijn eigen vereisten en procedures, waarbij ik me goed moet informeren om de juiste stappen te volgen. Ik zal moeten uitzoeken welke formulieren ik moet invullen en welke bewijsstukken ik bij mijn aanvraag moet voegen.

Een belangrijk document dat ik niet mag vergeten is Formulier I-485, de aanvraag om te registreren voor permanent verblijf of aanpassing van status. Dit is essentieel wanneer ik al in de Verenigde Staten ben en wil overstappen naar een permanente verblijfsstatus.

Documentatie die ik mogelijk moet overleggen kan zijn:

 • Een geldig paspoort
 • Geboortecertificaat
 • Financieel bewijs van zelfredzaamheid
 • Bewijs van admissibiliteit tot de Verenigde Staten

Een ander belangrijk element dat ik niet moet overzien, is de biometrische keuring. Hierbij moet ik vingerafdrukken laten nemen en een foto om mijn identiteit te bevestigen. Gedurende dit proces moet ik up-to-date blijven met changes in de regelgeving, aangezien immigratiewetgeving vaak onderhevig is aan verandering.

Het verkrijgen van een Green Card is zonder twijfel een complexe onderneming. Het vraagt een gedegen voorbereiding, aandacht voor detail en het strikt volgen van de procedures. Het is raadzaam om elke stap zorgvuldig te documenteren en bewijzen van correspondentie en ingediende documentatie te bewaren. Hierdoor kan ik aantonen dat ik aan mijn verplichtingen heb voldaan en kunnen eventuele vragen van de US Citizenship and Immigration Services (USCIS) efficiënt worden beantwoord.

Conclusie

Het verkrijgen van een Green Card in de VS is een proces dat nauwkeurigheid en aandacht vereist. Ik heb de belangrijkste routes en vereisten belicht die je kunnen helpen bij je aanvraag. Onthoud dat het essentieel is om alle formulieren correct in te vullen en de benodigde documenten te verzamelen. Blijf altijd op de hoogte van de laatste regelgeving en onderneem de nodige stappen om je kansen op succes te vergroten. Met de juiste voorbereiding en een duidelijk begrip van het proces sta je sterk in je streven naar een Green Card. Veel succes!