Maximale Verblijfsduur in VS: Hoe Lang Mag Je Blijven?

Maartje van Rossum By Maartje van Rossum10 min read16 views

Ben je van plan de sprankelende steden en adembenemende natuur van Amerika te verkennen? Dan vraag je je vast af: “Hoe lang mag ik eigenlijk in Amerika blijven?” Nou, dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het type visum dat je hebt.

Verschillende visumtypen voor Amerika

Als ervaren reiziger en blogger heb ik gemerkt dat het vinden van de juiste informatie over visums essentieel is om te bepalen hoe lang je in de VS kunt verblijven. Verschillende visumtypen stellen je in staat voor diverse doeleinden en een bepaalde tijd in Amerika te blijven.

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is geen visum, maar wel belangrijk om te benoemen. Met deze toestemming kun je onder het Visa Waiver Program tot 90 dagen in de VS verblijven voor toerisme, zaken of doorreis. Het is eenvoudig online aan te vragen en te ontvangen.

Voor langere verblijven of specifieke doeleinden heb je echter een visum nodig. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • B-toeristenvisum: Dit visum is ideaal voor vakantiegangers en korte zakelijke trips. Over het algemeen mag je hiermee tot 6 maanden in de VS blijven.
 • F-studentenvisum: Voor studie aan een Amerikaanse instelling. De duur van je verblijf wordt bepaald door je studieprogramma.
 • H-werkvisum: Dit visum is voor mensen die tijdelijk in de VS willen werken. De geldigheidsduur varieert en hangt af van het soort werk en de goedkeuring door de USCIS.

Daarnaast zijn er speciale visumcategorieën zoals het O-visum voor buitengewoon talent en het K-visum voor verloofden van Amerikaanse burgers. Elk visum heeft z’n eigen kenmerken en vereisten, dus het is van groot belang je huiswerk grondig te doen. Zorg altijd dat je de juiste papieren hebt en dat je de regels voor jouw specifieke visum nauwgezet opvolgt.

Vergeet ook niet dat de toegestane duur van je verblijf niet altijd gelijk is aan de geldigheidsperiode van het visum. Bij aankomst in de VS bepaalt de Customs and Border Protection (CBP) officier aan de grens namelijk hoe lang je precies mag blijven. Dit wordt vaak aangegeven op de stempel in je paspoort of op je I-94-formulier maar kan ook afwijken van de visumduur.

Waar je ook voor komt, of het nu voor plezier, werk, studie of liefde is, Amerika biedt een scala aan mogelijkheden. Zorg er altijd voor dat je voorbereid bent, zodat je volop kunt genieten van je tijd in de Verenigde Staten zonder onaangename verrassingen.

Toeristenvisum

Bij een reis naar de VS voor toerisme of zakelijke doeleinden heb ik de optie om een B-toeristenvisum aan te vragen. Dit is een niet-immigrant visum speciaal bedoeld voor personen die tijdelijk de Verenigde Staten willen bezoeken.

B-1 Zakelijk Visum en B-2 Toeristenvisum

Het is essentieel om het onderscheid te kennen tussen de twee subtypes van het B-visum: het B-1 visum is voor zakelijke reizigers en het B-2 visum is voor toeristen. Onder de B-2 categorie valt:

 • Vakantie
 • Bezoek aan vrienden of familie
 • Medische behandeling
 • Deelname aan sociale evenementen

Geldigheidsperiode en Verblijfsduur

Een veel voorkomende verwarring is het verschil tussen de geldigheidsperiode van het visum en de toegestane verblijfsduur in Amerika. Het B-toeristenvisum kan een geldigheid hebben tot 10 jaar, maar per bezoek mag ik in de regel niet langer dan 6 maanden in de VS verblijven. De exacte toegestane verblijfsduur wordt bepaald door de CBP-officier bij aankomst.

Verlenging van Verblijf

Indien ik langer in de VS wil blijven, moet ik een verlenging van mijn verblijf aanvragen bij de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS). Dit moet ik wel op tijd doen, want als ik langer blijf dan toegestaan, kan dat leiden tot toekomstige visumproblemen.

Het is belangrijk dat ik mijn reisplan zorgvuldig opstel en rekening hou met de gestelde regels van het B-toeristenvisum, zodat mijn verblijf plezierig en zonder juridische complicaties verloopt. Door vooraf alles goed te regelen, kan ik zorgeloos genieten van alles wat de Verenigde Staten te bieden hebben.

Zakelijk visum

Als je naar Amerika reist voor werkgerelateerde activiteiten, kom je wellicht in aanmerking voor een zakelijk visum. Dit type visum wordt over het algemeen aangeduid als B-1 en is specifiek bedoeld voor personen die tijdelijk de Verenigde Staten willen bezoeken voor zakelijke doeleinden. Onder zakelijke activiteiten vallen bijvoorbeeld het bijwonen van conferenties, zakelijke bijeenkomsten of consultaties.

Het B-1 visum is niet bedoeld voor personen die arbeid willen verrichten in de VS of voor degenen die permanent naar Amerika willen emigreren. Als je met een B-1 visum Amerika binnenkomt, is het belangrijk dat je duidelijk kunt maken dat je bezoek van tijdelijke aard is en dat je geen inkomsten zult genereren vanuit een Amerikaanse bron.

Duur van het Verblijf op een B-1 Visum

De toegestane verblijfsduur met een B-1 visum kan variëren maar in de praktijk wordt vaak een verblijfsperiode van maximaal 6 maanden toegekend. Net als bij het B-2 toeristenvisum, bepaalt de CBP-officier bij aankomst hoe lang je precies in Amerika mag blijven. Het is essentieel dat je alle benodigde documenten bij je hebt om het doel van je reis te ondersteunen, zoals een uitnodiging van het bedrijf of de conferentieorganisatie.

Mocht je plannen hebben om langer te blijven voor zakelijke redenen, dan is het mogelijk om een verlenging aan te vragen. Dit doe je door een verzoek in te dienen bij USCIS voordat je toegestane verblijfsperiode afloopt. Hou rekening met de verwerkingsduur van een verlengingsaanvraag en wacht niet tot de laatste minuut.

Zorg ervoor dat je reisplanning en visumgebruik volledig in lijn zijn met de voorwaarden van het B-1 visum. Dit zal helpen om problemen bij toekomstige visumaanvragen of bij binnenkomst in de Verenigde Staten te voorkomen. Onthoud dat het schenden van de visumvoorwaarden kan leiden tot uitzetting of een toekomstig inreisverbod.

Het navigeren door visumregelgeving kan uitdagend zijn, dus het is raadzaam om professioneel advies in te winnen als je zakelijke kansen in Amerika wilt exploreren. Op die manier zorg je ervoor dat je reis zo soepel mogelijk verloopt en vermijd je eventuele juridische problemen die kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerd begrip van de visumvereisten.

Studentenvisum

Als je van plan bent om in Amerika te studeren, dan is het essentieel te weten hoe lang je daar mag verblijven op een studentenvisum. Er zijn twee hoofdtypen studentenvisa: het F-1 visum voor academische studenten en het M-1 visum voor niet-academische of beroepsopleidingen. Elk visum heeft specifieke voorwaarden en beperkingen.

Met een F-1 visum kunnen studenten blijven voor de gehele duur van hun studieprogramma plus eventuele optionele praktische trainingen (OPT), als ze zich binnen 60 dagen na studiebeëindiging hierop beroepen. Het is mijn ervaring dat de meeste academische programma’s leiden tot een OPT periode, waardoor studenten werkervaring in hun vakgebied kunnen opdoen.

Daarentegen is het M-1 visum doorgaans beperkt tot de aangegeven duur van het programma, tot maximaal één jaar. Studenten met een M-1 visum hebben echter geen recht op praktische training na beëindiging van hun studie. Let wel, de duur van je verblijf wordt bepaald op het moment van binnenkomst door een Customs and Border Protection (CBP) ambtenaar die een aantekening maakt op zowel je visum als op het I-94 formulier, het bewijs van je toelating in de Verenigde Staten.

Hier zijn enkele punten ter overweging voor het behouden van je studentenstatus:

 • Zorg dat je volledige studielast behoudt tijdens de normale academische periodes.
 • Vraag een verlenging aan als je niet binnen de oorspronkelijk goedgekeurde tijd kunt afstuderen.
 • Uitwisselingsstudenten, met een J-1 visum, moeten ook rekening houden met de eisen van hun specifieke programma.

Met een doorlopende inschrijving en naleving van de visa voorwaarden kunnen studenten hun opleiding in de VS zonder problemen afronden. Het is belangrijk je goed te informeren over de regels en richtlijnen die van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Een actieve aanpak helpt om optimaal gebruik te maken van je tijd in Amerika en geeft je de kans om jezelf academisch en professioneel te ontwikkelen.

Werkvisum

Als we het hebben over werken in de Verenigde Staten, moeten we onderscheid maken tussen verschillende categorieën werkvisa. H-1B visa zijn bijvoorbeeld ontworpen voor specialisten in beroepen die een hoge mate van specialisatie vereisen. Voor wie interesse heeft in een H-1B visum, is het essentieel om te weten dat deze doorgaans worden afgegeven voor een periode van drie jaar, maar dat je deze kunt verlengen tot maximaal zes jaar.

Naast het H-1B visum zijn er ook L-1 visa voor overplaatsingen binnen een internationaal bedrijf. Als je als manager, executive of gespecialiseerde kennismedewerker wordt overgeplaatst naar een Amerikaanse vestiging van jouw bedrijf, kun je onder deze categorie vallen. De initiële verblijfsperiode op een L-1 visum is meestal drie jaar voor gespecialiseerde kennismedewerkers en tot vijf jaar voor managers of executives, met de mogelijkheid tot verlenging tot respectievelijk vijf en zeven jaar.

Elk visumtype heeft specifieke eisen en het is cruciaal dat je aan deze eisen voldoet om in aanmerking te komen en om juridische complicaties te vermijden. Bijvoorbeeld, het L-1 visum vereist dat je minstens één van de afgelopen drie jaar buiten de VS hebt gewerkt voor hetzelfde bedrijf of een dochteronderneming.

In het geval dat je als internationale artiest of atleet naar de VS reist, zou een P-visum mogelijk beter passen. Dit type visum is er voor kortdurende projecten en optredens en de duur kan variëren afhankelijk van de lengte van het evenement of de competitie, met een maximale initiële periode van één jaar, die in sommige gevallen verlengd kan worden.

Vergeet niet dat voor elk type werkvisum tijdelijke intentie een belangrijke factor is. Je moet kunnen aantonen dat je de intentie hebt om na afloop van je visum terug te keren naar je thuisland. Dit onderscheidt werkvisa van bijvoorbeeld een Green Card, die bedoeld is voor permanent verblijf.

Om een werkvisum te bemachtigen, zijn uitgebreide documentatie en goedkeuringsprocessen vereist. Ben je van plan om te werken in de VS, dan raad ik je aan om de aanvraag ruim van tevoren te starten, aangezien de verwerkingstijden kunnen variëren en soms langdurig zijn. Het is ook verstandig om advies te zoeken van een immigatieadvocaat die je kan helpen met het complexe aanvraagproces.

Het VISA Waiver Programma (VWP)

Als je plant om voor korte tijd naar de Verenigde Staten te reizen, is het handig om te weten over het Visa Waiver Programma, beter bekend als het VWP. Dit programma maakt het mogelijk voor burgers van deelnemende landen om zonder visum naar de VS te reizen voor toerisme of zaken, voor een periode van maximaal 90 dagen. Let wel op dat je een goedgekeurde ESTA-autorisatie moet hebben voordat je aan boord gaat van een vliegtuig of schip naar de VS.

De deelnemende landen aan het VWP zijn voornamelijk lidstaten van de Europese Unie, maar ook enkele andere landen. Het’s cruciaal dat je de actuele lijst van deelnemende landen controleert, aangezien deze kan veranderen. Om in aanmerking te komen voor het VWP, moet je reis voldoen aan bepaalde voorwaarden en je moet ook uit een land komen dat een lage weigeringspercentage heeft voor visa-aanvragen.

Voorwaarden voor het VWP Beschrijving
In bezit van een e-Passport Een biometrisch paspoort met een elektronische chip die jouw gegevens bevat.
ESTA-goedkeuring Electronic System for Travel Authorization, moet vooraf worden aangevraagd.
Verblijfsduur De periode binnen de VS mag niet langer zijn dan 90 dagen.
Reisdoel Beperkt tot toerisme, zaken of in transit zijn.

Naast deze voorwaarden is het belangrijk te onthouden dat het VWP geen werkpermit inhoudt. Als je in de VS wilt werken, zul je alsnog een specifiek werkvisum moeten aanvragen, zoals eerder besproken in de sectie over werkvisa.

Ook goed om te weten is dat als je eenmaal onder het VWP binnenkomt, je meestal niet je status kunt aanpassen om langer te blijven dan de toegestane 90 dagen. Uitzonderingen zijn zeldzaam en vereisen juridische assistentie. Dus plan je reis zorgvuldig en zorg dat je voldoet aan alle voorwaarden van het programma, zodat je reis naar de Verenigde Staten soepel verloopt.

Veelgestelde vragen over de duur van het verblijf in Amerika

Een van de meest gestelde vragen die ik tegenkom is: hoe lang mag je in Amerika blijven? Het antwoord hierop varieert op basis van het type visum of de status die je hebt onder het Visa Waiver Programma (VWP). Met een toeristenvisum (B2) kun je vaak voor een periode van zes maanden in Amerika verblijven. Dit kan soms verlengd worden tot maximaal nog eens zes maanden, mits je een overtuigende reden kunt aandragen bij de United States Citizenship and Immigration Services (USCIS).

Daarentegen, onder het VWP mag je maximaal 90 dagen in de VS blijven voor toerisme of zaken zonder een visum. Het is essentieel dat je begrijpt dat een verlenging onder het VWP niet mogelijk is. Mocht je langer willen blijven, dan is vooraf een passend visum aanvragen noodzakelijk.

Overtreding van de verblijfsduur kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals het verlies van de mogelijkheid om in de toekomst zonder visum te reizen of zelfs een inreisverbod. Het is daarom cruciaal dat je je exact houdt aan de verblijfsduur die is toegestaan.

Hier zijn een paar punten die je in gedachten moet houden:

 • Check altijd de vervaldatum van je I-94 formulier, dit is het officiële document waarop je toegestane verblijfsduur staat.
 • Als je reisplannen wijzigen, onderneem dan onmiddellijk stappen om je status aan te passen.
 • In uitzonderlijke gevallen kan de USCIS om humanitaire redenen of vanwege medische noodsituaties een Extension of Stay verlenen.

Door vooraf goed onderzoek te doen en je plannen aan te passen aan de immigratieregels van de Verenigde Staten, zorg je voor een zorgeloze reis. Vergeet niet dat gedegen voorbereiding de sleutel is tot een succesvol verblijf en voorkom dat je tegen ongewenste verrassingen aanloopt.

Conclusie

Het is dus essentieel dat je je bewust bent van de regels rondom je verblijfsduur in Amerika. Zorg ervoor dat je binnen de grenzen van je visum of het Visa Waiver Programma blijft om toekomstige complicaties te vermijden. Het naleven van de voorwaarden verzekert je van een zorgeloze reis en behoudt je reisprivileges. Vergeet niet je I-94 vervaldatum te checken en indien nodig actie te ondernemen. Door deze richtlijnen te volgen maak je het meeste van je Amerikaanse avontuur zonder zorgen over je verblijfsstatus.