Hoe Lang Is Route 66? Ontdek Amerika’s Historische Weg

Maartje van Rossum By Maartje van Rossum10 min read39 views

Altijd al gedroomd van een roadtrip langs de legendarische Route 66? Ik ook! Deze historische snelweg, die van Chicago tot aan Santa Monica loopt, is hét symbool van vrijheid en avontuur.

Met mijn passie voor reizen duik ik in de fascinerende wereld van ‘The Mother Road’. Het is een route die je meeneemt door acht staten en een rijke verscheidenheid aan Amerikaanse cultuur biedt.

Geschiedenis van Route 66

Mijn verwondering voor de mythische Route 66 werd alleen maar groter toen ik me in z’n rijke geschiedenis verdiepte. Deze iconische snelweg werd op 11 november 1926 officieel in gebruik genomen, en veranderde de manier waarop Amerikanen door hun land reisden. Wat eens een verzameling van onverharde wegen en paden was, transformeerde in de levensader van Amerika.

Tijdens de Grote Depressie in de jaren ’30 gold Route 66 als de hoofdroute voor hen die westwaarts trokken, op zoek naar werk en een beter leven. Het werd bekend als The Mother Road, een term die John Steinbeck in zijn roman ‘The Grapes of Wrath’ muntte. Route 66 symboliseerde hoop en avontuur, een pad naar een nieuwe start.

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide Route 66 helemaal op. Amerikanen hadden meer vrije tijd en de auto-industrie boomde. Dit leidde tot een groei van toerisme langs de route. Motels, diner-restaurants en unieke attracties schoten als paddenstoelen uit de grond. De weg werd een spiegel van de Amerikaanse cultuur, met al z’n excentrieke en kleurrijke kanten.

Door de jaren heen onderging Route 66 verschillende aanpassingen en verbeteringen. Echter, de aanleg van het Interstate Highway System in de jaren ’50 vormde een bedreiging. Veel delen van de route werden verlaten ten gunste van snellere en efficiëntere wegen. In 1985 werd Route 66 officieel ‘ontdaan’ van z’n snelwegstatus, maar dat heeft de liefde voor de weg niet verminderd.

Vandaag de dag, wordt Route 66 herinnerd en gevierd door zowel Amerikanen als internationale bezoekers. Ik heb talloze retro benzinestations, vintage motels en andere historische sites gezien die bewaard zijn gebleven. Ze vertellen het verhaal van een tijdperk waarin de reis vaak net zo belangrijk was als de bestemming. En voor de ware avonturier, blijven delen van de authentieke Route 66 toegankelijk, als herinnering aan een gouden tijdperk van het Amerikaanse wegennet.

Route 66 plannen en voorbereiden

Als je een reis over Route 66 plant, is een grondige voorbereiding cruciaal om van deze historische reisweg ten volle te genieten. Ik ga je door enkele essentiële stappen heen helpen die niet over het hoofd gezien mogen worden.

De Juiste Tijd Kiezen

Het kiezen van de perfekte periode om Route 66 te rijden kan van grote invloed zijn op je ervaring. Over het algemeen wordt de lente en de herfst aanbevolen om de extreme temperatuurverschillen te vermijden. In de zomermaanden kan ’t in sommige delen ongenadig heet zijn.

Accommodatie en Stops

Bepaal vooraf waar je zult overnachten. Historische motels langs de route bieden een authentieke ervaring maar zijn vaak snel volgeboekt. Het is slim deze tijdig te reserveren. Hou ook rekening met interessante stops zoals musea, oude benzinepompen, en klassieke diners, die het avontuur extra kleur geven.

Voertuig en Verzekering

Zorg ervoor dat je voertuig in topstaat is. Neem eventueel reserveonderdelen mee voor noodgevallen en controleer je autoverzekering – rijden op Route 66 betekent vaak kilometers maken in afgelegen gebieden waar je niet snel hulp zult vinden.

Navigatie en Reisgidsen

Hoewel het romantisch lijkt om simpelweg de weg te volgen, kan een goede kaart of GPS van onschatbare waarde zijn. Sommige delen van Route 66 zijn slecht gemarkeerd. Een actuele reisgids kan ook bijzonder handig zijn, gezien de vele verhalen en geschiedenis die je onderweg tegenkomt.

Deze tips zijn een beginpunt voor je Route 66 avontuur. Door je reis goed te plannen en voor te bereiden, vergroot je de kans op een vlotte en onvergetelijke ervaring. Vergeet niet gedurende je reis ook flexibel te blijven – sommige van de beste ontdekkingen gebeuren spontaan.

Van Chicago naar Santa Monica: de ultieme roadtrip

Wanneer ik aan de legendarische Route 66 denk, beeld ik me direct een tocht in volledige vrijheid in. Deze route, ook bekend als de “Mother Road”, is meer dan alleen een weg; het is een stuk Americana dat doortrokken is van geschiedenis, cultuur en onvergetelijke vergezichten. Route 66 strekt zich uit over bijna 3940 kilometer, een epische afstand die weelderige landschappen, nostalgische diners en iconische bezienswaardigheden met elkaar verbindt.

Mijn reis begint in Chicago, de plaats waar de route officieel start. De eerste stap voelt als een duik in het verleden, met startpunt ‘the Historic Begin Route 66’ sign waar ik een onmisbaar fotomoment heb. De route vervolgt zich door Illinois, langs velden en stadjes die nog steeds de kern van de Amerikaanse droom lijken te belichamen. Niet lang daarna raak ik verzeild in Saint Louis, waar ik bewonderend naar het indrukwekkende Gateway Arch kijk.

De tocht strekt zich verder uit door de staat Missouri, voordat het de Great Plains van Kansas betreedt. Hier voel ik de ruimte en vrijheid die zo kenmerkend is voor deze regio. Oklahoma biedt een interessante mix van cowboy cultuur en Native American geschiedenis, wat aanleiding geeft tot verdieping en overpeinzing tijdens mijn reis.

Texas komt in zicht met zijn eigen, unieke charme – van de Cadillac Ranch in Amarillo tot het bruisende leven in steden als Albuquerque in New Mexico. Ik ben vooral gefascineerd door de rol die de route speelde voor migrerende Amerikanen tijdens de Dust Bowl period. De adembenemende landschappen van Arizona met zijn Petrified Forest en de Painted Desert houden mij in hun greep tot ik de kustlijn van Californië bereik, waar Santa Monica wacht als de kroon op deze onvergetelijke reis.

Elke stad, elk dorp biedt een nieuwe herinnering, een nieuw verhaal. De vriendelijke gezichten, de diepgaande gesprekken met vreemden, en de onuitwisbare beelden van een gevarieerd Amerika maken dit tot de ultieme roadtrip. Daarnaast vormen de vele curiosa langs de route – unieke motels, bizarre kunstwerken, musea die de geschiedenis van de route vastleggen – ware hoogtepunten die iedere kilometer de moeite waard maken.

Iconische bezienswaardigheden langs Route 66

Route 66 strekt zich uit over 3.940 kilometer, een lappendeken van Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Tussen Chicago en Santa Monica bevinden zich tal van iconische locaties die de geest van deze historische weg belichamen. Ik zal enkele niet te missen bezienswaardigheden noemen die iedere reiziger op zijn lijst moet hebben.

In Illinois begint de ervaring met de Start of the Route 66 Sign in Chicago, een belangrijke foto-stop voor elke enthousiaste roadtripper. Niet veel verder ligt het prachtige Gemini Giant in Wilmington, een klassiek voorbeeld van ‘roadside’ Americana. Deze gigantische figuur herinnert ons aan de hoogtijdagen van autoreizen.

Terwijl ik verder richting het zuiden reis, word ik betoverd door de Blue Whale of Catoosa in Oklahoma, een opvallende attractie die zowel kinderen als volwassenen vermaakt. In Texas is een stop bij de Cadillac Ranch nabij Amarillo een must. Hier zie je tien half begraven auto’s in een graanveld, elk een canvas voor graffiti door passerende bezoekers.

New Mexico laat haar sporen na met het historische Santa Fe en het retro Blue Swallow Motel in Tucumcari, dat nog steeds neonlichten brandt zoals het decennia geleden deed. Een nacht hier doorbrengen is als een stap terug in de tijd.

Arizona biedt spectaculaire natuurlijke wonderen zoals de Petrified Forest National Park en het adembenemende Grand Canyon National Park. Het kleine stadje Seligman staat bekend als de geboorteplaats van de Route 66 heropleving en is een levend museum vol memorabilia.

Californië sluit de reis af met de iconische Santa Monica Pier. Deze beroemde pier symboliseert het einde van de reis en biedt prachtig uitzicht over de Stille Oceaan. Het is de ultieme beloning na een reis vol onvergetelijke ervaringen.

Elke bocht en elke stop op Route 66 brengt nieuwe verrassingen en ik moedig reizigers aan om tijd te maken om van deze unieke bezienswaardigheden te genieten. De historische betekenis en de rijke cultuur die in elke mijl ligt opgeslagen, maken een roadtrip over Route 66 een absoluut unieke ervaring.

Genieten van de lokale cultuur

Als we het hebben over Route 66, spreken we over een weg die meer is dan alleen asfalt en historische markeringen; het gaat om de rijkdom aan lokale culturen die het pad kruisen. Van authentieke diners tot roadhouse muziek, de Moederweg is een levendige ader van Amerikaanse folklore.

Op mijn reis heb ik plekken ontdekt die niet alleen de smaakpapillen prikkelden, maar ook de ziel. Ik herinner me nog goed het gezellige gevoel in een eetcafé in Illinois, waar de appeltaart net zo Amerikaans smaakte als de vrijheid waar het land om bekendstaat. Muziekliefhebbers zullen de intieme concerten in Oklahoma waarderen, waar country en blues nog steeds de harten van bezoekers veroveren. Live optredens zijn hier een echte traditie, dus plan zeker een avond bij een lokale bar.

Maar Route 66 is niet alleen muziek en eten. Het is ook de kunst van kleine steden die fascinerende verhalen vertellen door middel van muurschilderingen en beelden. In New Mexico werd ik betoverd door kleurrijke Pueblo-stijl muurschilderingen die inzicht geven in de inheemse geschiedenis. Als je interesse hebt in het artistieke erfgoed, zijn er talloze galleries die werken van lokale kunstenaars tentoonstellen.

De diversiteit aan culturen langs Route 66 is overweldigend. Elk klein stadje heeft zijn eigen verhaal en identiteit die wachten om ontdekt te worden. Ik heb authentieke Native American handwerk gekocht, die nu als tijdloze herinneringen in mijn woonkamer staan. En laten we de spontane gesprekken met de locals niet vergeten; vaak zijn zij de beste reisgidsen die je geen cent kosten en die je de geheimen van de regio onthullen.

Als je dus Route 66 gaat bereizen, bereid je dan voor op meer dan alleen het rijden van A naar B. Het is een ervaring waarbij je ondergedompeld wordt in het hart van Amerika. Vergeet niet om genoeg tijd te maken om deze rijkdom aan cultuur te omarmen, te proeven en te ervaren. Zo wordt je roadtrip een avontuur dat verder gaat dan het ontdekken van prachtige landschappen; het gaat om het verbinden met de ziel van Amerika zelf.

Route 66 als symbool van vrijheid en avontuur

Route 66 heeft niet alleen culturele en historische betekenis, maar staat ook te boek als een symbool van vrijheid en avontuur. Als ik denk aan het cruisen over deze mythische weg, stel ik me het gevoel voor van het open raam van mijn auto, waar de wind mijn gezicht streelt terwijl de eindeloze horizon voor me uitstrekt. Het is het ultieme gevoel van onafhankelijkheid; een pad dat voor me open ligt, klaar om verkend te worden.

  • Traditionele grenzen vervagen op Route 66; de weg belichaamt de essentie van de Great American Road Trip.
  • Iedere kilometer vertelt een verhaal, of het nu gaat om de oude benzinepompen of de neonverlichte motels die tot de verbeelding spreken.

Niet zelden worden reizigers verliefd op het landschap en de kleine dorpjes die ze tegenkomen. Voor velen betekent Route 66 vrijheid van de dagelijkse sleur, met keuzes die alleen door het hart geleid worden. Er is een reden dat kunstenaars en schrijvers zich laten inspireren door deze moederweg, zoals John Steinbeck ‘m noemde in zijn roman ‘The Grapes of Wrath’.

Eigen ervaringen tijdens mijn reizen bevestigen dat Route 66 het ruimtelijke wordt naar het persoonlijke trekt. Terwijl ik me onderdompel in het onbekende en het avontuurlijke, zijn het de persoonlijke connecties die ik maak met andere reizigers en de locals die de reis verrijken. Zulke momenten voegen onvervangbare hoofdstukken toe aan mijn levensverhaal.

  • Ontmoetingen met vreemden turn into vriendschappen voor het leven.
  • Eten in een lokaal diner leidt tot verhalen en recepten die ik mee naar huis neem.

Hoogtepunten als de Painted Desert, de Wigwam Motels en het staan op de hoek in Winslow, Arizona, geven een beeld van de diversiteit van landschappen en culturele iconen die Route 66 definieren. Elk van deze plekken heeft zijn eigen betekenis en samen vormen ze een mozaïek van Amerikaans erfgoed en geest.

Tijdens mijn tochten over dit iconische lint van asfalt, realiseer ik me dat Route 66 functioneert als een levend museum van het Amerikaanse leven. Het biedt een onvergetelijk perspectief op het hart van dit land, een verhaal dat ongeschreven blijft, wachtend om ervaren te worden door de volgende generatie avonturiers. Op Route 66 is elke bocht een uitnodiging om het onbekende te omarmen en het verhaal van Amerika te blijven vertellen.

Een onvergetelijke ervaring langs ‘The Mother Road’

Route 66, ook bekend als ‘The Mother Road’, is een icoon van de Amerikaanse cultuur en biedt een onvergelijkbare reiservaring voor avonturiers. De route loopt van Chicago tot Los Angeles, een afstand van ongeveer 3945 kilometer. Deze tocht neemt je mee langs open wegen, charmante stadjes en onaangeroerde landschappen die samen het unieke karakter van Amerika weerspiegelen.

Mijn avontuur op Route 66 was een duik in het verleden, waar ik de voetsporen volgde van ontelbare reizigers die deze weg bewandeld hebben. Het is een reis die je meeneemt dwars door het hart van Amerika en onderweg kom je een schat aan bezienswaardigheden tegen. Van de iconische ‘Cadillac Ranch’ in Texas tot de bruisende neonlichten van het Tucumcari in New Mexico, elke stop bracht een nieuw verhaal.

Tijdens het rijden over deze historische route voelde ik een enorm gevoel van vrijheid. Het is niet alleen de afstand die deze reis indrukwekkend maakt, maar ook de mensen die je onderweg tegenkomt. In de lokale diners en bij tankstations voelde ik de hartelijkheid van het Amerikaanse platteland. Het is een kans om het echte Amerika te ervaren, weg van de grote steden en commerciële centra.

In het onmiskenbare Oklahoma is de spirit van Route 66 volledig levendig. Hier rijden over de ongerepte wegen brengt een gevoel van nostalgie met zich mee die moeilijk in woorden te vangen is. De aanblik van vintage benzinepompen en retro café’s is alsof je door een levendige geschiedenisles rijdt.

Als je de uitgestrektheid van de Mojave-woestijn betreedt, transformeert Route 66 in een serene ervaring waar de hemel de enige grens lijkt. Langs de route zijn de natuurlijke wonderen zoals de Grand Canyon en Monument Valley niet alleen fysieke hoogtepunten maar ook spirituele rustpunten.

Reizen langs Route 66 is een verrijking voor de ziel, waar elke mijl die je aflegt zowel een ontdekking is van het verleden als een persoonlijke reis naar binnen. De diversiteit van het landschap en de hartverwarmende ontmoetingen onderweg maken ‘The Mother Road’ tot een bestemming die een blijvende indruk achterlaat.

Conclusion

Ik heb ontdekt dat Route 66 meer is dan zomaar een weg; het is een pad naar zelfontdekking en avontuur. Het reizen langs deze historische route heeft me een ongeëvenaarde kijk op het Amerikaanse hartland gegeven en een schat aan verhalen en herinneringen opgeleverd. De ontmoetingen met de lokale bevolking en de unieke landschappen zijn onbetaalbaar. Het is duidelijk dat elke bocht in de weg leidt naar nieuwe verrassingen en dat de spirituele rustpunten en nostalgische sfeer van Route 66 een verrijking voor de ziel zijn. Mijn reis heeft me niet alleen door Amerika geleid maar ook een dieper begrip van vrijheid en culturele rijkdom gebracht. Route 66 is ongetwijfeld een levend museum dat je moet ervaren om de ziel van Amerika echt te begrijpen.