Is De Wintertijd Al Ingegaan? Check Het Hier!

Heb je je plots afgevraagd “Is de wintertijd al ingegaan?” Geen zorgen, je bent niet de enige die door de seizoenswisselingen soms in verwarring raakt. Het antwoord is simpel: de wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Op die dag worden de klokken om 3 uur ’s nachts een uur teruggezet naar 2 uur.

Dit betekent dat we een uurtje extra kunnen slapen en dat het ’s ochtends eerder licht wordt maar ook dat het ’s avonds sneller donker is. De reden voor deze verandering is voornamelijk gebaseerd op energiebesparing door beter gebruik te maken van het natuurlijke daglicht tijdens de normale werkuren.

Hoewel deze jaarlijkse aanpassing voor sommigen als een welkome extra slaap wordt beschouwd kan het voor anderen juist leiden tot verwarring of zelfs een verstoorde biologische klok. Het goede nieuws is dat eens je eraan herinnerd wordt, zoals nu, het eenvoudigweg een kleine aanpassing vereist van jouw dagelijkse routine en misschien van de klokken in je woning.

Wat is de wintertijd?

Wintertijd is eigenlijk een ander woord voor standaardtijd. Het is de tijd die geldt in de periode waarin we geen zomertijd hebben. In deze periode zetten we de klok één uur achteruit, wat betekent dat het ’s ochtends eerder licht wordt en ’s avonds eerder donker. Dit systeem van tijd aanpassen is ingesteld om beter gebruik te maken van het daglicht tijdens de werkuren en zo energie te besparen.

De omschakeling naar wintertijd gebeurt meestal in het laatste weekend van oktober. Op zondag om 3:00 uur ’s nachts draaien we dan de klok terug naar 2:00 uur. Het handige ezelsbruggetje “in het NAjaar gaat de klok een uur ACHTERuit” helpt veel mensen om dit te onthouden.

 • Voordeel: Een extra uurtje slaap op de dag van de omschakeling.
 • Nadeel: Het wordt ’s avonds sneller donker, wat sommigen als minder prettig ervaren.

Ook al lijkt één uurtje verschil niet veel, toch kan deze verandering invloed hebben op ons bioritme. Sommige mensen kunnen na het ingaan van wintertijd last krijgen van winterblues of zelfs seizoensgebonden depressies.

Voordelen Nadelen
Meer licht in de ochtend Sneller donker in de avond
Energiebesparing Invloed op bioritme

Het idee achter deze tijdswisseling is dus tweeledig: enerzijds streven we naar een efficiëntere benutting van natuurlijk licht en anderzijds proberen we energieverbruik te verminderen door minder kunstlicht nodig te hebben tijdens onze actieve uren. De effectiviteit hiervan blijft echter onderwerp van discussie en onderzoek.

Wanneer gaat de wintertijd in?

Elk jaar stellen veel mensen zichzelf de vraag: “Wanneer gaat de wintertijd eigenlijk in?” Het is makkelijk om het overzicht te verliezen, omdat de datum elk jaar een beetje verschuift. Wat ik wel weet, is dat je altijd op de laatste zondag van oktober je klok een uur terug moet zetten. Dit betekent dat als het bijvoorbeeld 03:00 uur ’s nachts is, je de tijd terugdraait naar 02:00 uur.

Deze verandering kan soms wat verwarring veroorzaken. Denk maar aan afspraken die plots niet meer synchroon lopen of technologie die zelfstandig de tijd aanpast (of juist niet). Gelukkig zijn veel apparaten tegenwoordig slim genoeg om dit automatisch voor ons te doen. Toch blijft het handig om zelf ook even dubbel te checken.

Het idee achter deze tijdswisseling is dat we efficiënter gebruik kunnen maken van daglicht gedurende de dag en zo energie kunnen besparen. Hoewel dit ooit als voordelig werd beschouwd, zijn er tegenwoordig gemengde meningen over hoe effectief deze methode werkelijk is.

Jaar Datum wintertijd
2023 29 oktober
2024 27 oktober
2025 26 oktober
 • Zet dus op deze data je klok één uur achteruit
 • Vergeet ook niet om dit bij analoge klokken handmatig te doen

Wat grappige anekdotes betreft: iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen die helemaal vergeten hun klok aan te passen en daardoor óf heel vroeg óf heel laat ergens arriveren! Ik heb zelf meegemaakt dat ik een uur eerder was voor mijn sportsessie – best fijn eigenlijk, want zo had ik extra tijd voor een kopje koffie vooraf!

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op deze jaarlijkse traditie. Met een klein beetje planning kun je ervoor zorgen dat jouw overgang naar de wintertijd soepel verloopt en misschien vind je het zelfs leuk om wat extra slaap mee te pikken!

Hoe verandert de klok naar de wintertijd?

Twee keer per jaar stellen we onze klokken bij. In het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in en draaien we de tijd een uur terug. Dit gebeurt altijd in de nacht van zaterdag op zondag, om precies te zijn om 3 uur ’s nachts. Het makkelijke ezelsbruggetje “in het voorjaar gaat de klok vooruit” helpt veel mensen herinneren hoe het ook alweer zit.

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk technisch gezien? Moderne digitale apparaten zoals smartphones, computers en sommige moderne horloges doen deze verandering automatisch. Ze zijn geprogrammeerd of verbonden met internet en ontvangen een signaal dat hen vertelt wanneer ze moeten omschakelen naar winter- of zomertijd.

Voor analoge klokken ligt dit anders; hier is wat handwerk vereist:

 • Draai de minutenwijzer van je klok 60 minuten terug.
 • Als je klok slaat of een mechanisme heeft voor dag- en datumaanduiding, is het aan te raden om eerst tot kort na 12 uur te draaien (zodat alles netjes doorloopt) en dan pas een uur terug.
 • Wees voorzichtig met antieke of kwetsbare klokken; soms is het beter om deze langzaam of in stappen terug te draaien.

Het terugschakelen naar wintertijd heeft verschillende effecten op ons dagelijks leven:

 • Mensen ervaren vaak dat ze ‘een uur extra hebben’ omdat men ‘langer kan slapen’.
 • Er wordt gesteld dat er energie bespaard wordt doordat er minder kunstlicht nodig is in de avonduren.

Echter, niet iedereen is fan van deze halfjaarlijkse verstelling. Er gaan stemmen op in Europa om deze praktijk af te schaffen omdat het verwarring schept en sommigen beweren zelfs gezondheidsklachten als gevolg hiervan te ondervinden. Maar tot die tijd houden we nog steeds vast aan deze traditie waarbij we letterlijk even aan de tijd kunnen draaien!

Wat zijn de gevolgen van de wintertijd?

De overgang naar wintertijd brengt verschillende veranderingen met zich mee. Eén daarvan is het effect op ons slaappatroon. Door het verzetten van de klok krijgen we in theorie een uur extra slaap, maar niet iedereen ervaart dit als positief. Sommige mensen hebben last van een verstoorde biologische klok, wat kan leiden tot slaapproblemen.

 • Extra uur slaap lijkt voordelig
 • Biologische klok kan ontregeld raken

Energiebesparing is ook een vaak genoemd voordeel van de wintertijd. Oorspronkelijk werd gedacht dat door beter gebruik te maken van het daglicht er minder elektriciteit voor verlichting nodig zou zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat deze besparing vrij beperkt is.

Jaar Geschatte energiebesparing
2020 0,3%
2021 0,2%
2022 0,3%

Voor sommigen heeft de omschakeling naar wintertijd impact op hun mentale gezondheid. De dagen worden korter en mensen ervaren minder zonlicht, wat kan resulteren in symptomen van Seasonal Affective Disorder (SAD), ook wel bekend als winterdepressie.

 • Kortere dagen en minder zonlicht
 • Risico op winterdepressie neemt toe

Daarnaast speelt de wintertijd een rol in verkeersveiligheid. De plotselinge verandering in lichtomstandigheden tijdens spitsuren kan het risico op ongelukken vergroten doordat weggebruikers moeten wennen aan de nieuwe situatie.

 • Toename ongelukken direct na ingaan wintertijd mogelijk

Ten slotte merken veel ouders dat kinderen moeite hebben om zich aan te passen aan het nieuwe schema. Kinderen kunnen vroeger wakker worden of juist problemen hebben met inslapen omdat hun interne klok nog niet gelijkloopt met de nieuwe tijd.

 • Kinderen kunnen ontregeld raken door tijdsverandering

Tips voor het omgaan met de overgang naar de wintertijd

De overgang naar de wintertijd kan soms wat aanpassingsproblemen veroorzaken. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om deze periode soepeler door te komen:

 • Bereid je lichaam voor: Een week voordat de klok teruggezet wordt, is het handig om elke dag 10 tot 15 minuten eerder naar bed te gaan dan normaal. Dit helpt je lichaamsklok geleidelijk aan te passen.
 • Lichttherapie werkt: Het gebrek aan zonlicht kan invloed hebben op je humeur en energieniveau. Probeer daarom ’s ochtends direct na het opstaan blootstelling aan natuurlijk licht te krijgen of gebruik een daglichtlamp.
 • Blijf in beweging: Regelmatige fysieke activiteit zorgt ervoor dat je beter slaapt en verhoogt je algehele energieniveau. Een wandeling maken tijdens lunchtijd is bijvoorbeeld een prima manier om actief te blijven als het buiten sneller donker wordt.
 • Let op je eetgewoontes: Vermijd zware maaltijden vlak voor bedtijd. Kies ook voor magnesiumrijke voeding zoals bananen of amandelen, aangezien magnesium kan bijdragen aan een goede nachtrust.
 • Houd vast aan routines: Probeer ondanks de tijdsverandering vast te houden aan vaste routines rond etenstijden, sportactiviteiten en slapengaan. Zo raakt je biologische klok minder in de war.

Door deze tips toe te passen, kun je hopelijk gemakkelijker overstappen naar de wintertijd en snel weer genieten van jouw normale ritme!

Conclusie

Het is duidelijk dat het begrip wintertijd voor sommigen nog steeds een beetje verwarrend kan zijn. Ik heb geprobeerd alle relevante informatie te verstrekken zodat je precies weet wanneer de wintertijd ingaat. Zoals we hebben gezien schakelen we in Nederland over naar de wintertijd in de laatste week van oktober.

 • De exacte datum en tijd variëren per jaar, dus het is belangrijk om dit tegen die tijd te controleren.
 • Het voordeel van deze overschakeling is dat het ’s ochtends eerder licht wordt, wat vooral prettig is voor mensen die vroeg opstaan.

De impact van de omschakeling op ons dagelijks leven lijkt beperkt, maar toch ervaren veel mensen een soort mini-jetlag als de klok verzet wordt. Dit komt omdat onze biologische klok zich moet aanpassen aan het nieuwe schema.

Hieronder zie je een klein overzicht van de aankomende data waarop we naar wintertijd omschakelen:

Jaar Datum Wintertijd
2023 29 oktober
2024 27 oktober
2025 26 oktober

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel er discussie bestaat over het nut van zomer- en wintertijd, deze praktijk momenteel nog steeds gehandhaafd wordt. Zorg er dus voor dat je klaar bent om je klokken weer terug te draaien en geniet van dat extra uurtje slaap als het zover is!

Mijn advies? Houd rond eind oktober de kalender in de gaten en bereid je voor op kortere dagen en langere nachten. En mocht je toch nog twijfels hebben of vragen willen stellen dan kun je altijd online kijken of contact opnemen met lokale autoriteiten voor meer informatie over de tijdswisseling.

Ik hoop dat mijn artikel heeft bijgedragen aan een beter begrip rondom dit jaarlijks terugkerend fenomeen!